| 2:57 pm

Предсърдно мъждене е състояние на сърцето, когато “излиза от ритъм”. Това се изразява, когато кръвният поток от горните сърдечни кухини се разминава с ритъма на сърцето, което в следствие не може да изтласка достатъчно кръв за цялото тяло. 

Симптоми

Предсърдното мъждене може да не изразява симптоми и често, наличието на такива са спонтанни и нетрайни. За това е важно да споделите дори за единични случаи и нередности относно сърдечния Ви ритъм с Вашия кардиолог във Варна.

Често срещани симптоми са:

  • Ускорено или нередовно сърцебиене;
  • Усещане на задушаване, особено от легнало положение;
  • Болки в гърдите;
  • Ниско кръвно;
  • Виене на свят и припадъци;

Както вече казахме, някои хора не усещат симптоми и може да страдат от предсърдно мъждене без да осъзнават и да предприемат мерки. Липсата на лечение може доведе до сърдечен удар или сърдечна недостатъчност. Идиопатично предсърдно мъждене, се нарича такова, при което конкретна причина за възникването му не може да се открие. 

Рискове от предсърдното мъждене

Не само, че причинява дискомфорт и съществено влошава качеството на живот, предсърдното мъждене повишава риска от мозъчен инсулт и общата смъртност. Възможно е възникване на периферни емболии в крайници и други органи, най-често бъбреците и далака. 

Поради неравномерната и ускорена сърдечна честота, често се наблюдават случаи на влошаване на помпената функция на лявата камера на сърцето. С течение на времето, това води до остра и хронична сърдечна недостатъчност, която се изразява в лесна умора и задух при леки физически дейности, поява на отоци по краката и други. 

Човешкото сърце е органът, който не почива никога през живота ни. За да поддържа сърдечен ритъм, който е перфектно генериран и синхронизиран, човек трябва да полага грижи за сърцето си и както практиката показва, възможно е наличието на заболявания като предсърдното мъждене без видими симптоми.

Погрижете се за Вашето сърце като се свържете с кардиолог във Варна сега! 

0 Comments