| 4:19 pm

Част 1 на този блог покри първите 3 и най-често срещани симптоми за сърдечни проблеми, а именно — умора, болка в гърдите, и задух. Тук ще намерите втората част включваща още важни симптоми, които не бива да пренебрегвате. При наличието на който и да е от тях, е добра идея да посетите медицински център като Cardio Fly където консултация с надежден кардиолог във Варна ще даде адекватна оценка на състоянието ви. Ето и признаците: 

4. Главоболие 

Въпреки че главоболието спада в групата на неспецифичните симптоми, той е изключително често срещан при хора страдащи от повишени нива на артериално налягане. Ако болката в главата е тъпа и пристягаща, това е признак за хипертонична болест. Високото кръвно налягане може да се съчетае с раздразнителност, често кървене на носа и световъртеж. Лечението е с антихипертензивни медикаменти.

5. Сърцебиене

Сърцето на здрав човек бие с между 60 и 100 удара в минута. При спортистите сърдечната честота може да се смъкне до 50 удара в минута. Ако вашият пулс е над 100/мин е необходимо да се съветвате с кардиолог, за да се намери причината за ускорената сърдечна дейност. Така нареченото “прескачане” на сърцето, познато още като екстрасистоли, може да възникне и при здрав човек в резултат от емоционално състояние или физическа дейност. Това обаче не е проблем стига да не достигне определен брой удари, които вече са белег за наличието на патологичен процес.

6. Отоци

Отоците, задържани соли и вода и наличието на течност в междуклетъчните пространства, възникват вследствие на застой в кръвоносната система. Отоците са най-слабо изразени сутрин и най-ясно изявени вечер. Ако усещате болка и тежест в крайниците, незабавно потърсете професионална помощ. Отоците са чест спътник на сърдечната недостатъчност. 

Ако имате съмнения за горепосочените симптоми, не губете време — здравето е над всичко! Д-р Мими Великова има дългогодишен опит като кардиолог в град Варна. Заложете на опита! 

0 Comments