| 4:17 pm

Търсите ли кардиолог във Варна? Тази статия ще ви помогне да разберете кога е необходимо да отидете на преглед.

В световен мащаб, сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смъртност сред населението. В България, около 66% от смъртните случаи са в следствие на сърдечни заболявания. Най-често причинителите за това са сърдечна недостатъчност или миокарден инфаркт. В основата на сърдечните проблеми стоят повишени нива на артериално налягане и атеросклероза. Говорейки за етиология (науката изучаваща причините за възникване на болестите), е важно да засечем симптомите за проблем в най-ранният им стадий. Ето основните:

1. Умора

Въпреки че умората е доста неспецифичен симптом, тя винаги присъства при пациенти страдащи от сърдечна недостатъчност. Обяснението за нея е че сърдечният мускул няма достатъчно сила да изтласка достатъчно количество кръв към тъканите. Като резултат, те не получават нужните хранителни вещества и кислород, което поражда липсата на енергия.

2. Болка в гърдите

Ако изпитвате болка в областта на гърдите, зад гръдната кост, това може да е признак за сърдечен проблем. Болката може да се появи както при физическо натоварване, така и при покой или дори през нощта. Този симптом е характерен за исхемичната болест на сърцето (стенокардия) както и за инфаркт на миокарда. Болката е следствие на недобре кръвоснабдени участъци, които започват да страдат от липса на кислород. Това се получава когато коронарните съдове не успеят да доставят достатъчно кръв.

3. Задух

Когато има застой в малкия кръг на кръвообращението, се получава изливане на съдова течност в междуклетъчните пространства. Това води до белодробен оток, който затруднява вентилацията и кръвоснабдяването на белия дроб. Това от своя страна причинява задух. Първоначално може да се появява само след физическа активност, но с времето може да напредне до степен, в която се появява дори в състояние на покой. 

Въпреки че горепосочените признаци могат да бъдат симптоми за друг вид заболявания, в по-голямата част от случаите те са индикатори за сърдечен проблем. Не подценявайте тяхната важност и реагирайте веднага щом се появят. Ако търсите надежден кардиолог във Варна, д-р Мими Великова ще ви очаква в медицински център Cardio Fly.

0 Comments