| 3:30 pm

Стрес тест, още познат като велоергометрия, е кардиологично изследване, което се провежда с цел оценка на състоянието на сърцето при физическо натоварване и установяване на неговия капацитет. Велоергометрията се провежда под наблюдението на опитен кардиолог в неговия кабинет, използвайки статично колело или бягаща пътека. Разберете повече за този тест и защо би било полезно да се подложите на него в тази статия. 

Защо да се подложим на този тест?

Велоергометрията помага за установяването на редица болести и малфункции на сърдечно-съдовия апарат. Исхемична болест на сърцето (стеснени или запушени артерии) може да бъде диагностицирана с помощта на стрес тест. Ако в миналото сте преживели миокарден инфаркт, още познат като сърдечен удар, подлагането Ви на велоергометрично изследване ще установи прогноза и лечение. Ако имате така нареченото прескачане на сърцето и нарушения на сърдечния ритъм (аритмии), Вашият кардиолог ще може да оцени честотата и възможните причини за появата им.

Какви рискове крие?

Този тип стрес тест крие опасност за хора, които имат нестабилна ангина пекторис, преживели са скорошен инфаркт или страдат от тежка аритмия, хипертония или сърдечна недостатъчност. Опитният кардиолог преценява дали и колко е рисков велотеста за пациента. При необходимост велоергометрията може да бъде направена с намален обем натоварване.

Как протича?

Когато дойдете в кардиологичния кабинет, специалист ще Ви обясни как ще протече тестът и какво ще се изисква от Вас. Най-общо казано, ще бъдете поставени на специално статично колело (велоергометър), което постепенно ще увеличава степента на натоварване и съпротивление. Това ще се случва през няколко минути. От Вас ще се изисква да поддържате постоянна скорост през този период от време. С увеличаване на съпротивление, ще нарасне и натоварването върху сърцето, което ще позволи да се определи неговия физиологически капацитет.

Към тялото Ви ще бъдат прикрепени ЕКГ електроди. Те ще изследват електрическите импулси, които ще бъдат непрекъсното мониторирани. Апарат за кръвно налягане ще бъде прикрепен за ръката Ви, за да измерва промените при увеличаване на скоростта. Кардиологът ще следи за всякакви физически промени в организма Ви и при наличието на болка или световъртеж ще промени хода на изследването, в зависимост от своята преценка.

Резултати

Ще получите резултатите от теста си веднага. Те ще бъдат разчетени пред Вас и ще можете да ги обсъдите с Вашия кардиолог

0 Comments