| 2:07 pm

Ако сте усетили внезапна и необяснима болка в гърдите или просто искате да проверите сърдечно-съдовата си система и нейните функции, то записването на час при кардиолог е стъпката, която да предприемете. Но какво следва след запазването ви на час за преглед? Какво да очаквате по време на визитата ви при специалист? Тази статия ще ви запознае с отговорите на тези въпроси.

 

Освен специализирана консултация, базирана на предишни кръвни и кардиологични тестове и изследвания, прегледът при кардиолог може да включва следните:

 

  • Ехокардиография 

Този тип изследване използва ултразвукови вълни за изследване на сърцето. Често причините за назначаване на ехокардиография са заболявания на клапния апарат, наследствени малформации, ендокардит или за оценка на кръвния ток и хемодинамиката на двете сърдечни камери и предсърдия. При протичането му, пациентът е в ляво полустранично положение. 

 

  • ЕКГ (Електрокардиограма) 

ЕКГ е едно от най-разпространените изследвания на сърцето. При него, електрическите импулси, които се излъчват при всяко съкращение на сърцето се измерват и тяхната активност се разчита. Това е безболезнен и неинвазивен метод, който помага за диагностиката на заболявания от типа на исхемична болест на сърцето, нарушения на сърдечния ритъм, миокарден инфаркт, който е бил преживян в миналото, сърдечни дефекти и други. 

 

  • Велоергометрия

Това е тип стрес тест, който цели да оцени физическия капацитет и функционалното състояние на сърцето. Провежда се като тялото се подготвя за постепенно физическо натоварване чрез употребата на статично колело. По време на самия тест кардиологът ще измерва периодично Вашето артериално налягане и ще проведе продължителен ЕКГ запис. Този тест помага за редица цели, някои от които включват потвърждаване на исхемична болест и оценка на степента на поносимост на физическо натоварване. За ефективното му провеждане е нужно да преустановите приема на храна 1 час преди изследването. Ако тестът е диагностичен, не приемайте лекарствата си за сърце преди него.

 

ЕКГ – Холтер мониторирането включва запис на вашата сърдечна дейност за период от 24 часа. Това се случва посредством портативно записващо устройство и малки електроди, прикрепени към тялото. Мониторирането на дейността за 24 часа чрез Холтер служи за определяне на ефекта на медикаменти и за откриването на проблеми в сърдечната дейност. В случаи на съмнения за артериална хипертония, скрита хипертония или при симптоми на спадане на артериалното налягане през различни периоди от деня, е добре да се направи Холтер АН изследване. Това е отделно изследване и подобно на Холтер ЕКГ, протича с помощта на малко устройство, следящо кръвното ви налягане за 24 часа. Измерените стойности на артериалното налягане биха могли да бъдат свързани със съответното психологично и физическо натоварване.

 

Независимо дали е просто годишен профилактичен преглед или визитата ви при кардиолог е породена от съмнения за сърдечно-съдово увреждане, не се притеснявайте да задавате въпроси, каквито и колкото да са те. Ако вашият кардиолог е добър, ще получите не само изчерпателни отговори, но и навременна диагностика, прогноза за хода на болестта и ефективна терапия. 

 

0 Comments